4 manieren om je zelfvertrouwen te vergroten met kleding

Zelfvertrouwen maakt aantrekkelijk

De meesten van ons denken dat je uiterlijk in de eerste plaats bepaalt of je aantrekkelijk bent. Dat blijkt niet het complete verhaal! Je gevoel van eigenwaarde speelt een heel belangrijke rol in de mate waarin anderen je aantrekkelijk vinden. Mensen die zelfvertrouwen hebben zijn aantrekkelijk voor anderen. Ze hoeven niet perse bijzonder knap te zijn, maar ze komen ontspannen en zelfverzekerd over.

Wat zijn nu de kenmerken van mensen met zelfvertrouwen en hoe kijken ze tegen kleding en hun uiterlijk aan?

1. Je kleding hoeft niet perfect te zijn

Als cursist en later als afgestudeerd stylist krijg je ontzettend veel informatie over de optimale kleur, de ideale stijl en de prints en stoffen die aansluiten bij je imago. Hoe meer je leert over de kleuren die je flatteren, contrast en kleurcombinaties, aan hoe meer eisen je denkt te moeten voldoen.

Laat het los! Het hoeft niet perfect. Zoek kleuren uit die bij je persoonlijke waaier passen (opleiding kleurconsulent) en denk niet in termen als ‘perfectie’. Als je een mooi jurkje hebt gevonden maar niet precies het optimale contrast kunt bereiken… nou en? Weet wat de belangrijkste regels zijn voor jouw kleuren en jouw stijl en houd daaraan vast.

Mensen met zelfvertrouwen weten dat ze soms wat regels aan hun laars lappen maar presenteren zich steeds met een goed gevoel over zichzelf.

 

 

2. Leg met kleding de aandacht op je sterke punten

Denk je dat mensen met zelfvertrouwen allemaal een perfect lichaam hebben? Vergeet het maar.

Ook mensen met een goed gevoel van eigenwaarde kennen hun plus- en hun minpunten. Mensen met zelfvertrouwen weten hoe ze van hun sterke punten kunnen profiteren. En ze accepteren hun minpunten. Door je sterke punten te accentueren leid je het oog van de ander daarnaar toe.

Waarom zou  je je minpuntjes in de schijnwerpers zetten? Daar is nog niemand blij of gelukkig van geworden.

Je sterke punten kennen en kunnen benoemen dat is al heel wat. Wat zijn nu eigenlijk je sterke punten die gezien mogen worden? En dan de volgende stap: hoe leg je de aandacht op al het mooie aan jezelf? (Raadpleeg hiervoor een kledingstylist of volg de opleiding kledingstylist)

 

zelfvertrouwen

 

3. Stop om jezelf te vergelijken met een ander

Herken jij dat? Vergelijk je jezelf weleens met een vriendin, collega of familielid? En vind je dat je daarbij maar schamel afsteekt doordat je te dik bent of juist te mager? Staat de kleding bij je vriendin veel leuker dan bij jou?

Dan kan het zijn dat je de verkeerde keuze maakt voor jouw lichaam. Je wilt misschien de jurkjes dragen die bij haar mooi staan. Maar als jij een ander figuur hebt, dan heb je een ander model jurkje nodig. Iedereen kan goed gekleed zijn, welk figuur je ook hebt.

Mensen met een goed gevoel van eigenwaarde zijn de beste vrienden van zichzelf en maken het beste van wat ze van nature hebben meegekregen.

 

zelfvertrouwen

 

4. Geef jezelf positieve feedback

Ken je die gele post-it briefjes? Die zijn ideaal te gebruiken om je zelfvertrouwen een boost te geven. Hoe? Nou, schrijf een positieve boodschap over jezelf op een post-it en plak het briefje op de rand van je spiegel.

Veel mensen die voor de spiegel gaan staan controleren zichzelf eerst op hun minpunten: zit die pukkel er nog? Zijn mijn bovenarmen nog dun en slap? Oh, weer een bad hairday… Stop daarmee!

Ga voor de spiegel staan en lees de gele briefjes met de positieve boodschappen. Een boodschap naar jezelf kan zijn: ‘Ik ben blij met wie ik ben. Ik kijk naar mijn prachtige ogen.’ of ‘Mijn blauwe jurk staat me prachtig en accentueert mijn fantastische taille / mooie boezem / prachtige schouders’. Maak verschillende briefjes met diverse teksten en verdeel die over de spiegels door je huis. Door dit regelmatig te doen geef je je zelfvertrouwen een enorme impuls.

Ben jij iemand die ook graag anderen wilt adviseren en helpen met het opbouwen van zelfvertrouwen? Neem dan contact op en volg een opleiding!

 

Irma en Marijke

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *